Kultarahan aihe nostaa esiin avoimen tiedonvälityksen merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa

Aiheena ajankohtainen: Journalismi ja avoin tiedonvälitys suomalaisen kansanvallan tukena

Kultarahan aihe nostaa esiin avoimen tiedonvälityksen merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Suomalaisen demokratiakäsityksen perustana on perinteisesti ollut ajatus informoidusta ja aktiivisesta kansalaisuudesta. Sen ytimessä on tavoite turvata kaikille kansalaisille tasavertaiset mahdollisuudet päästä parhaan mahdollisen tiedon äärelle.

Kultaraha juhlistaa myös Suomen Journalistiliiton satavuotisjuhlavuotta. Liiton erityistehtävänä on puolustaa journalismia ja sen eettisiä sääntöjä sekä edistää sananvapautta.

Juhlarahan suunnittelija Hannu Jasoni Veijalaisen mukaan juhlarahan aihetta on designissa käsitelty nykyaikaisella ja dynaamisella abstraktilla muotokielellä. ”Tunnuspuolen pelkistetyt mies- ja naishahmot sekä nauhana kiertävät tietoverkostot kuvastavat avointa tiedonvälitystä suomalaisessa journalismissa. Arvopuolen kuva-aiheet puolestaan viestivät visuaalisesta journalismista ympäristössämme ja tiedon leviämistä maailmalle.”

Valtiovarainministeriön antaman asetuksen mukaisesti rahan nimellisarvo on 100 euroa ja se lyödään peilikiiltoisena 91,7 % kultaan, halkaisija on 22 mm ja paino 5,65 g. Rahan maksimilyöntimäärä on 950 kpl, josta 300 rahaa numeroidaan. Kultarahan hinta on 599 euroa. Numeroitujen rahojen hinta on 695 euroa.

Kultaraha julkaistaan 28.3.2021. Rahan ennakkomyynti alkaa 12.3.2021.